America’s Cup

America’s Cup är en matchracing-kappsegling som hållits årligen sedan år 1851.  Från träkonstruktioner till kolfiber har historien om America´s Cup varit fylld av spänning, kontroverser och tradition i över 160 år. En båt, som kallas försvararen, representerar den yachtklubb som för närvarande håller America’s Cuptrofén och den andra yachten, som kallas utmanaren, representerar den yachtklubb som är utmanaren. Tidpunkten bestäms av ett avtal mellan försvararen och utmanaren. America’s Cup är den äldsta internationella sporttrofén och historian och prestigen i samband med America´s Cup lockar världens främsta seglare, båtdesigners och rika entreprenörer och sponsorer. America’s Cup är inte bara ett test i segling utan också i insamling och ledarskap.

Historia

Det började med att skonaren America, som byggdes av New York Yacht Club (NYYC), seglades till England år 1851 för att delta i en segling runt Isle of Wight som hade arrangerats av Royal Yacht Squadron. America vann pokalen som då hette Hundred Guineas Cup men då America vann döptes den om till America’s Cup. America seglade mot femton andra yachter från Royal Yacht Squadron och kom åtta minuter före tvåan och säkrade segern. Detta var början på vad som skulle bli en av de längsta löpande tävlingarna i sporten. NYYC vann sedan pokalen utan avbrott fram till 1983.

Det tog dock fram till år 1870 innan nästa tävling hölls då det inte var någon som utmanade NYYC om pokalen till dess. 1870 kom dock en utmaning från James Lloyds skonare Cambria efter att man haft flera stora framgångar med den och trodde sig kunna vinna America´s Cup. Tävlingen gick av stapeln den 8 augusti och det var sjutton skonare som deltog. Cambria kom på plats åtta, precis bakom den åldrande America. Cupen vanns denna gång av skonaren Magic från NYYC. 1876 kom utmaningen från Royal Canadian Yacht Club och deras skonare Countess of Dufferin. Denna gång var första gången som tävlingen hölls mellan bara två skonare. NYYC:s skonare Madeleine besegrade utan svårigheter den utmanande Countess of Dufferin. Cupen genomgick flera regeländringar under de kommande femtio åren för att säkerställa en rättvis och säker segeltävling och en deltävling för America´s Cup instiftades och heter idag Louis Vuitton Cup. Det är vinnaren av den cupen som får tävla mot förra årets vinnare av America’s Cup om pokalen.

De australienska utmanarna

På 1960-talet började utmaningar från Australien komma och de hade gett sig tusan på att någon måste kunna slå NYYC. År 1962 ägde den första australienska utmaningen rum men de förlorade mot NYYC. Australiensiska utmanare förlorade flera gånger till på 1960-talet. Alan Bond, en australiensk affärsman, försökte under tre tillfällen på 1970-talet att vinna cupen men misslyckades alla tre gånger då NYYC fortsatte att försvara sin titel. Alan Bond återvände år 1983 med sin yacht Australia II. Designen för kölen på Australia II hölls hemlig och NYYC försökte att diskvalificera båten utan framgång. Tävlingen gick av stapeln och Australia II fick en dålig start men tog sig ikapp NYYC:s Liberty. Man tog sig inte bara ikapp utan även förbi och blev vinnare av tävlingen. Historia hade precis skrivits, äntligen hade någon kunnat besegra NYYC som försvarat sin titel i 132 år. Många var oroliga att America’s Cup skulle tappa i popularitet då det som så många velat göra, besegra NYYC, nu hade gjorts. Men så blev det inte, America’s Cup har snarare bara blivit större och är idag en av de största tävlingarna inom segling.