Att gå på seglargymnasium

Jag blir oerhört glad över att så många ungdomar får upp ett intresse för segling i dagens samhälle, och att de dessutom får möjligheten att satsa på sitt intresse även på skoltid. Numera finns det flera framstående seglargymnasier i Sverige och här formas den framtida svenska världseliten inom segling. I den här artikeln tänkte jag gå igenom tre stycken av de mest populära seglargymnasierna i Sverige, nämligen Öckerö seglande gymnasieskola, Lerums seglargymnasium och Riksseglargymnasiet i Motala. På dessa gymnasier får eleverna inte bara läsa vanliga skolkurser – de får även segla och lära sig teori om segling. Ett perfekt gymnasieval för den som vill göra en elitsatsning på segling med andra ord.

Men utöver möjligheten att segla på skoltid erbjuder dessa gymnasier även kurser i vanliga skolämnen, så att du får en studentexamen som du kan använda senare i livet vid till exempel ansökan till högre studier eller för att få ett jobb. Det är självklart roligt att det finns så många elever som vill satsa på en karriär inom segling. Men man får heller inte glömma att gymnasiet är avgörande för framtiden. Därför är det viktigt att inte bara lägga all tid på seglingen, utan också hänga med i de andra ämnena, speciellt matematik, engelska och svenska för att få högskolebehörighet. Lyckas du bra med svenskan i skolan så kan du alltid satsa på en karriär med ett stillasittande arbete som korrekturläsare eller språkgranskare, författare, journalist eller översättare vid sidan av din segelkarriär.

Öckerö seglande gymnasieskola

Ett bra alternativ för dig som vill ut på äventyr är Öckerö seglande gymnasieskola. På det här gymnasiet får eleverna nämligen möjlighet att segla till andra länder. Eleverna får då följa med seglingsfartyget T/S Gunilla på resor runtom världen – bland annat över Atlanten. På skolan går ungefär 300 elever, och de som läser sjöfartsinriktningen för en gedigen utbildning om livet på havet. Skolans verksamhet utgår ifrån de tre ledorden nyfikenhet, öppenhet och tydlighet. Eleverna ska känna sig trygga och alltid få den hjälp som de behöver.

Lerums seglargymnasium

På Lerums seglargymnasium satsar man stenhårt med att fostra den framtida eliten inom segling. Här finns 16 platser på det gymnasieprogram med segling som inriktning. Bakom satsningen på segling står både Svenska Seglarförbundet och Riksidrottsförbundet, och målet är att gymnasietiden ska lägga grunden för en vidare karriär inom proffssegling. Och satsningen på segling vid Lerums seglargymnasium har helt klart lyckats. De har redan fått fram flera elever som skördat stora framgångar. Av de 14 seglare som tävlade vid OS 2012 i London, hade över hälften, 8 stycken, faktiskt gått på just Lerums seglargymnasium.

Under studietiden kombineras teoretiska kurser om segling på totalt 700 poäng med träning i att segla flera dagar i veckan. Här läser du även vanliga ämnen såsom svenska, samhällskunskap och naturvetenskap, så att du kan studera vidare senare i livet om lusten smyger sig på. Vid Lerums Seglargymnasium får du alltså utmärkta förutsättningar för att lyckas med din idrott, samtidigt som du dessutom får den kunskap som du behöver för ett bra liv bredvid seglingen.

Riksseglargymnasiet i Motala

Det sista gymnasium som jag ska nämna i den här artikeln är Riksseglargymnasiet i Motala. Även det här gymnasiet satsar på att dess elever ska lyckas bli proffs inom seglingens värld. För att komma in på Riksseglargymnasiet krävs att du redan tillhör junioreliten. Du ska också vara engagerad i studierna och motiverad att göra den enorma satsning som krävs för att nå elitnivå i segling. Men siktar du högt så kan det här gymnasieprogrammet helt klart vara rätt för dig. Glöm inte heller att du kan söka till Riksseglargymnasiet i Motala var du än bor i Sverige – det kan vara ett extra spännande äventyr att flytta hemifrån i samband med gymnasietiden!