Kanotsegling

Älskar du att paddla kanot? Älskar du även att segla? Då kan kanotsegling vara något för just dig. Kanotsegling innebär att du glider runt i en kanot – med segel. Det innebär att du inte behöver hålla på och paddla hela tiden när du är ute på sjön, utan att du kan låta vinden sköta  jobbet. Den här typen av kanot är dessutom ofta lite större, så att du kan ta med dig mer packning. Ofta kan man även sätta upp ett bomtält över kanoten, så att det är möjligt att sova ombord. Kanotsegling lämpar sig därför extra väl för dig som vill åka ut på lite längre turen och kanske övernatta ute i naturen. Själv älskar jag att kanotsegla runt bland öarna och skären i västkustens skärgård på sommaren. Segelkanoten passar bra när vattnet är lugnt, och det är smidigt att gå iland på olika öar när man har lust. Perfekt för alla som letar efter något mitt emellan en enkel kajak och en lite större båt.

Vad är kanotsegling?

Kanotsegling utförs med hjälp av en segelkanot. En segelkanot är en sorts liten centerbordsbåt. Liksom en vanlig kanot är den spetsig både fram och bak – den har alltså både så kallat akterstäv och förstäv. Därtill har segelkanoten givetvis ett segel som används för att driva ekipaget framåt. Men eftersom segelkanoten är formad som en kanot, och drivs av ett segel, blir den ganska instabil och riskerar att tippa över ganska lätt. Därför är segelkanoten även utrustade med hängbrädor. Hängbrädorna används för att stabilisera upp båten genom att seglaren lutar sig utanför segelkanoten. På så sätt stabiliseras vikten. Utan hängbrädor och en aktiv kapten så kan segelkanoten faktiskt kapsejsa vid en kraftig sidovind.

Fördelen med kanotsegling gentemot segling med en vanlig segelbåt är att segelkanoten är mindre och smidigare. Det är enklare att lägga till vid små holmar, skär och öar eller att glida in på grundare vatten. Fördelen gentemot att paddla kanot eller kajak är dels att segelkanoten tillåter dig att ta med rätt mycket packning, dels att den erbjuder möjligheten att övernatta ombord.

Det har tidigare varit lite delade meningar om hur man ska klassificera kanotseglingen. Är det segling eller kanotpaddling? Därför fick kanotseglingen faktiskt ett eget specialidrottsförbund. Det innebär att kanotseglingen hade ett förbund som enbart arbetade med just kanotsegling. På senare år har man dock beslutat att räkna kanotsegling som en gren inom kanotpaddling, och kanotsegling tillhör därför numera Svenska Kanotförbundet.

Tips för kanotsegling

Mitt bästa tips för kanotsegling är att planera utflykten väl och ha god koll på väderleksrapporter. Eftersom segelkanoten är så pass liten kan det vara jobbigt att ta sig hem igen om det skulle blåsa upp till storm. Satsa därför på att åka ut på dagar med fint väder. Planera även ungefär vart du ska åka och hur vindarna ligger, så att du inte driver för långt. Om du ska övernatta kan det även vara bra att kolla upp några lämpliga ställen att lägga till vid, så att du slipper oroa dig över att inte hitta en bra plats att sova på. Glöm heller inte bort att packa ordentligt! Ta med tillräckligt med mat och alltid ett extra ombyte!