Segelsällskap

Ofta tycker jag att det är härligt att glida ut själv på havet ombord på mitt segelfartyg. Det är tyst och lugnt, och jag får en chans att andas ut och komma bort från stressen i vardagen. Men ibland kan det vara kul att segla ut tillsammans med andra, eller bara ha andra människor att prata om segling med. Visst gillar ungarna att följa med ut ibland. Och visst tycker frun att det är trevligt att åka ut och slappa på båten en solig dag då och då – så länge jag sköter allting. Men ingen av dem har något vidare intresse för seglingen som så. De vill liksom inte sitta och diskutera seglingens hemligheter, metoder och mekaniker. Därför tycker jag att det är helt fantastiskt att det finns segelsällskap! Och i den här artikeln tänkte jag prata lite mer om just dessa sällskap där riktiga segelentusiaster kan mötas och umgås!

Vad är ett segelsällskap?

Först och främst kanske jag ska ta och förklara vad som menas med ett segelsällskap. Det är ingen sekt där gamla gubbar sitt och dricker whisky framför en brasa och konspirerar om förtag, makt och politik. Ofta finns dock ett klubbhus där medlemmar kan slappna av, samtala med varandra om segling eller bara ta det lugnt och läsa en bok efter en lång dag på sjön. Ett segelsällskap är nämligen en sorts klubb där segelentusiaster kan mötas. Oftast finns här även en marina för medlemmarnas båtar samt ett båthus där medlemmarna kan förvara utrustning och segelmaterial. Att vara med i ett segelsällskap gör alltså både att du kan träffa andra likasinnade, och att du slipper släpa med dig att utrustning i bilen varje gång du ska till båten.

Segelsällskap på Västkusten

På Västkusten hittar du bland annat Ljungskile Segelsällskap. Sällskapet grundades redan 1962 och har i dag vuxit till ett stort segelsällskap med ungefär 300 medlemmar. Sällskapen bedriver verksamhet både inom tävling och utbildning och har haft en hel del framgångar genom åren. Man har både vunnit SM-guld och haft seglar som representerat Sverige i såväl EM som VM.

Ett annat segelsällskap på Västkusten är Getskärs Segelsällskap (GeSS). Sällskapets lokaler ligger i närheten av staden Stenungsund. Klubben grundades redan 1927, men har inte varit lika framgångsrik som Ljungskile Segelsällskap. Istället är GeSS mest känt för att anordna den årliga Vårregattan.

Ytterligare ett förnämt och anrikt segelsällskap på västkusten är Göteborgs Kungliga Segelsällskap (GKSS). Sällskapet har faktiskt funnits sedan år 1860 och är i dag en av Sveriges största idrottsföreningar. Faktum är att sällskapet kan räkna omkring 4 200 segelfantaster som sina medlemmar. Sällskapets främsta framgång är ett OS-guld från 1956, men även i modern tid har sällskapet lyckats väl med ett OS-silver från 1996, brons i OS 2004 och två fjärdeplaceringar i OS 2008.

Segelsällskap på Östkusten

På Östkusten, och i Stockholm, finner vi både Göta segelsällskap och Kungliga Svenska Segelsällskapet. Det förstnämnda förkortas GöSS och grundades 1895. Numera har GöSS cirka 400 medlemmar och huserat i Spinnhuset, alltså i den byggnad som tidigare användes som ett fängelse för kvinnor. Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS är det äldsta segelsällskapet i Sverige, och faktiskt även ett av hela världens äldsta segelsällskap. Det grundades nämligen så tidigt som 1830. För den som vill tillhöra ett anrikt segelsällskap är alltså detta ett bra alternativ.