Segla jorden runt

Att segla jorden runt är det inte alla som är förunnat, men en helt underbar upplevelse! Ett par som lämnade tryggheten i Sverige och slet sig loss från den grå vardagen är Malin Löf och Johan Hammarlund. De var ute på öppet hav i två månader alldeles för sig själva och deras resa började i januari år 2016. De berättar att det verkligen tar tid att vänja sig vid de olika väderförhållandena och matsituationen under en sådan resa. Det tar ungefär fyra dagar innan ens kropp vänjer sig vid havet, allt guppande som det innebär för kroppen och att man sover lite mindre i början av resan och får ofta sova i skift.

Blir aldrig störd

Fördelen med att vara ute på detta sätt är att man absolut inte blir störd på något sätt. Att ligga och läsa kan man göra hur länge man vill utan avbrott och det är ju helt enkelt underbart.Innan Malin och Johan träffades hade Johan seglat över Atlanten fem gånger och även seglat till Antarktis. Nu är Malin med på resorna för att hon också har mycket äventyrslust i blodet. De hade sin första dejt på båten RAN (som Johan köpt innan de blev ett par) och den gjordes iordning för långfärd med att byta ut masten mot en kraftigare och att fixa en ny rigg.De flyttade in på båten tillsammans och fortsatte sina vanliga jobb samtidigt som de samlade in pengar inför resan i cirka ett och ett halvt år. Malin lärde sig mycket om båtar genom att veta att man måste pumpa in nytt vatten och tömma tanken till exempel. Att bo på en trång båt är verkligen ett test på ett förhållande tycker de så det är nyttigt att lära sig. Eftersom båten var under renovering så blev det ett litet kaos när de samtidigt skulle jobba med sina vanliga jobb samtidigt.

Kielkanalen

Första etappen när de lade ut till havs i januari 2016 gick till Tyskland och Kiel. Innan de kom fram till Tyskland slussade de genom Kielkanalen till Nordsjön och Vlieland som ligger i Holland. Resan har varit upp och ner såklart, men de har inga planer på att återvända till Sverige utan stannar kvar på båten. Malin berättar att det absolut inte är någon dans på rosor hela tiden utan en vardag som på vilken plats som helst.Under början av deras resa blev Malin fruktansvärt sjösjuk och orkade inte göra ett dugg medan vågorna gick höga och rev och slet i deras båt. I norra Spanien gick en bom av på båten så det blev tvärstopp och det resulterade i en dyr reparation som de inte hade haft med i beräkningarna. Vid ett annat tillfälle gick växelvajern av och ingen fanns att få tag på där de just då vistades. Det var när de var på väg in i Panamakanalen och hade betalat 18 000 kronor för det. Vajern fixades till slut och resan kunde fortsätta mot Stilla havet som planerat.När de varit i Hawaii planerar de att spendera sin sommar i Alaska som är ett helt annat klimat.