Segla med barn

Något av det bästa som finns är att kasta loss och ge sig ut till havs. Glida runt och låta vinden bära en över vågorna. Känna solen värma och doften av salt, tång och sommar. Men upplevelsen blir hundra gånger bättre om man ger sig ut tillsammans med sin familj och med sina barn. Mina barn älskar att vara ute till sjöss och så fort de förstår att vi ska åka ut med båten till helgen så skiner de upp. Men även om det är helt magiskt att åka ut och segla med barn så finns det en hel del som man behöver tänka på. Det gäller att vara extra försiktig – för du vill ju såklart inte att en olycka ska vara framme och att något ska hända med dina barn. Sjövett är viktigt, och det är extra viktigt när det handlar om små barn. I den här artikeln tänkte jag därför dela med mig av några saker som är bra att tänkta på när du ska segla med barn.

Flytväst

Om jag ska vara ärlig så slarvar jag ibland med flytvästen. Jag har den alltid med mig, men ibland har jag den uppknäppt eller struntar helt och hållet att sätta på mig den. Men aldrig när jag seglar med barn. När det gäller barnens säkerhet är det viktigt att börja med sig själv. För det första måste man vara ett bra föredöme – om du själv inte har på dig flytvästen så kommer inte barnen vilja det heller… och de kommer att strunta i den om de någon gång åker ut utan dig tillsammans med kompisar när de blir lite äldre. För det andra så kan du behöva din egen flytväst ifall något händer.

Om du har små barn som inte kan simma så är det viktigt att tänka på att de har så kallade självrätande flytvästar. Om barnen är simkunniga kan de använda vanliga flytvästar. Men se till så att den flytväst som de har på sig klarar av deras vikt. Det är ingen bra idé att låta barnen använda samma flytväst i flera år. Dels förlorar flytvästen flytkraft, del växer barnet och blir tyngre. Investera därför i nya flytvästar regelbundet, annars finns faktiskt en risk att barnen sjunker om de till exempel slår i huvudet och hamnar i vattnet.

Låt barnen röra på sig

Att segla är ett äventyr, men för barn kan det ändå vara svårt att vara fast på en så liten yta under så lång tid. De har mycket spring i benen och behöver röra på sig. Låt dem göra det. Låt dem leka med allt som finns tillgängligt på båten utan att bli nervös över att de ska förstöra för själva seglingen. Med en bra flytväst behöver du heller inte vara orolig för att de ska ramla i vattnet. Glöm heller inte att ta med saker för barnen att leka med. Kanske ögonlapp, piratmössa och en plastsabel så kan barnen leka pirater. Att segla med barn handlar om att vara kreativ. Klädnypor och snöre är också en självklarhet så att barnen kan fiska krabbor när ni går i land. Cyklop, håv, badring med mera kan också vara roligt att ha med!