Seglarsemester i Egeiska havet

Finns det något mer romantiskt ställe än Grekland? Tänk azurblå havsvikar, vitkalkade hus som slingrar längs kullarna. Föreställ dig sedan att du sitter där i solnedgången med en stor grekisk sallad med fetaost tillverkad i byn, samtidigt som du dricker iskall öl. Grekland är rikt på historia, konst och kultur. Jag har besökt Grekland många gånger men aldrig tidigare seglat där. När möjligheten kom för mig att kunna göra det så var lyckan gjord. Jag hittade många turresor som erbjöd segling men alla var så otroligt dyra, fanns typ inget under 10.000 kronor.

Kollade in Aten

Sedan hittade jag ett företag som erbjöd resor jättebilligt mot att man hjälpte till. Bokade det direkt för det kändes så rätt. Båtresan skulle utgå ifrån Aten så det var dit jag flög. Passade dock på att boka in några extra dagar där för att kunna uppleva stadens puls. Akropolis utforskade jag noga och jag fick även uppleva riktig grekisk mat genom Athens Food Tour. Men efter några dagar i storstaden så längtade jag efter havet och lugnet. Det visade sig att tre andra svenskar, Peter, Nicke och Jonna, också skulle med på samma resa, så kul! Att ta sig till marinan i Aten är inte svårt med lokaltrafik, det svåra låg snarare i att hitta rätt brygga bland alla 9.000 bryggor. Men det funkade, den första jag mötte var vår skeppare Kelvin. Han gav mig lite tips om vad som kunde vara smart att inhandla innan vi skulle ge oss av så jag sökte upp ett supermarket i närheten och köpte lite öl, snacks och annat. När jag sedan kom tillbaka till yachten så hade alla andra också kommit. Allihop verkade trevliga och flera av dem hade gjort samma resa tidigare så de hade laddat med mycket drickbart. Samtidigt som vi seglade ut från Aten så öppnades den första ölen.

Perdika först

När vi sakta seglade ut från Aten så fick vi höra att första natthamnen skulle bli Perdika. Det är en liten hamnstad på sydvästra sidan av Egina. Perdika har mysiga kullerstensgator, ett litet centrum och små butiker. Efter många timmar i solen så bestämde vi oss för att svalka oss i havet, det är något magiskt över att bada samtidigt som solen går ner. Vad vi inte var förberedda på var alla havsborrar längs strandlinjen. De av oss som inte hade badskor fick smaka på dem dessvärre. Middag den kvällen var planerad för oss på en litengrekisk restaurang med traditionell mat. Maten serverades till oss i tapas stil. Vi hade tillräckligt med tid före middagen för att njuta av några fler öl och titta på en magisk solnedgång över hamnen. Efter middagen fortsatte vi partyt på stranden några timmar till innan det var dags att gå ombord igen.

Party hela natten lång

Mot Ermioni

Kelvin berättade för oss att det här var sista gången på flera dagar som vi hade wifi. Därför blev vi alla rätt upptagna med mobilerna. Jonna är influencer så hon hade en massa olika sociala medier att uppdatera, dessutom var hon lite stressad över att hon inte skulle kunna uppdatera kommande dagar. Nicke kollade Game of Thrones på någon filmsida. Peter han sa att han ofta slappnar av genom att spela spel på mobilen. Favoriterna för tillfället var en ordlek, någon frågesport och en spelmaskin med musiktema. Själv så chattade jag lite med mamma på whats app bara, jag hade redan innan bestämt mig för att inte använda några sociala medier under resan. Rätt skönt faktiskt. Morgonen efter vaknade vi av att skepparen redan seglat ut från Perdika, nästa stopp skulle bli Ermioni. Men eftersom ingen av oss ätit frukost så lade Kelvin till i en mysig vik för att inta frukost på klipporna. Efter frukost bestående av färskt bröd, nutella, yogurt och flingor så kunde vi inte hålla oss ifrån ett dopp i det perfekt, turkosa Egeiska havet. Vi har helt ensam i viken. Obeskrivligt underbart. Resten av dagen gick i lugnt tempo, vi fortsatte lära känna varandra och delade reseberättelser samt drack några kalla öl. Favoritmusiken var 90-tals pop. Till Ermioni kom vi fram sen efteriddag. Ermioni ska tydligen vara en av Greklands mest historiska och välbevarade byar på fastlandet.

Party hela natten lång

Vår suveräne skeppare Kelvin hade bokat in oss på en middag på Millenium Club som var en kombinerad restaurang och nattklubb. Vi åt middag sen tog vi en liten promenad för att utforska den söta, lilla staden. Men efter det var vi redo för en helnatt på dansgolvet, och som vi dansade. Vi märkte rätt snabbt att drinkarna var väldigt mycket starkare än hemma i Sverige. Ingen av oss drack för mycket dock, vi var mest upptagna med att dansa och lära oss grekisk dans. När vi kom i säng har jag ingen aning om men det var någongång på morgonkvisten. Tröttheten dagen efter var värt det ändå. Ungefär på det sättet gick resan vidare till Spetses, Hydra och flera andra mysiga stopp. Jag kommer definitivt göra om en sån här resa igen. Grekland är fantastiskt!