Segling för nybörjare

Det är inte alltför svårt att lära sig och förstå grunderna inom segling. Det bästa att börja med är naturligtvis att skriva in sig på någon nybörjarkurs, men det går även att lära sig på egen hand. En bra början är att starta med en så kallad optimistjolle, på grund av att detta är den minsta och lättaste segelbåten att lära sig med. Grunderna är inte så värst avancerade, exempelvis gäller det att inte segla rakt emot en våg – då stannar båten av motståndet från vågen och dessutom börjar seglet att flacka – och att hålla seglen i minst 30 grader mot vinden så att man får fart på skrovet.

Det finns även några olika sätt att segla på. Man kan segla i bidevind som innebär att man låter vinden komma snett framifrån och att man håller sig så nära vinden som möjligt, halvvind som innebär att man seglar med vinden i sidan, slör som innebär att vinden kommer snett bakifrån och läns (undanvind) som innebär att vinden kommer akterifrån och fångar båten. Det lättaste är som sagt att se sig om efter en segelklubb med nybörjarkurser vilket inte bara ger grunderna till att börja segla, utan även mycket sannolikt kontakter med människor med samma intresse och möjlighet till gemensamma och roliga aktiviteter. Det är även såklart viktigt med säkerheten eftersom okunskaper och brist på sjövett kan innebära omedelbar livsfara både för en själv och för andra när man befinner sig ute på vattnet och något oförutsett inträffar. Man bör exempelvis veta hur man handskas med dimma och storm.

Att välja seglarkurs

Om man har möjligheten att välja lite mellan olika segelklubbar och kurser finns det lite man kan tänka på. Man bör fundera över syftet med kursen. Vill man bara fritidssegla, proffssegla eller segla jorden runt? Bör kursen innehålla praktiska eller teoretiska kunskaper eller både och? Hur sjövan är man, har man kanske någon rädsla för sjön? Har man några erfarenheter och kunskaper sedan tidigare av att vistas på en båt och av de olika väderlekarna eller är man helt grön? Spelar priset på kursen någon roll? Dessa kan variera väldigt mycket.Det hjälper också att veta hur båten fungerar när man ska ut på sin första segeltur, annars kan även detta innebära livsfara för en själv och andra. Man bör, åtminstone med tiden, lära sig och förstå alla de ord och termer som används på en båt vid segling. Om man är ute och seglar med exempelvis en instruktör eller någon annan som är mer van vid segling och dess ord och termer, är det viktigt att snabbt förstå vad det är man blir tillbedd att göra om någon ber en att ”hala fockskotet”. Allt måste göras väldigt snabbt under färden eftersom man inte kan styra över vinden och det kan bli riktigt farligt om man inte har koll på ord, termer och även båtens utrustning.

Att välja seglarkurs

Hos Svenska Seglarförbundet finns mycket matnyttig information för nybörjare. Här kan man läsa om segling, söka kurser, shoppa utrustning och mycket mer.