Segling i de Olympiska Spelen

År 1894 beslutades det vid Pariskongressen att ta upp idrotterna rodd, segling och simning på OS-programmet till Aten 1896. På grund av dåligt väder blev seglingstävlingarna dock aldrig av utan fick vänta till de olympiska sommarspelen i Paris år 1900.

Det fanns då tio olika grenar och enbart herrar tävlade. Sporten har sedan dess varit med i alla olympiska sommarspel utom året 1904.

Seglingens intåg i OS

Tanken var alltså att en regatta av segelbåtar skulle delta i OS 1896. Men det var inte enbart dåligt väder som ställde till det. Det var även svårt att hitta deltagande båtar som var tillgängliga från Grekland och det spelade också roll i att seglingstävlingarna det året aldrig blev av. År 1900 såg det bättre ut och två arenor användes för att vara värd för seglingsevenemangen till 1900 års OS. Det var en arena i Meulan och en i Le Havre. I Meulan fanns det sex tävlande klasser och omkring 55 båtar som deltog. I Le Havre fanns det två klasser och omkring tio deltagande båtar.

År 1906 hölls internationella möten för att lösa ett problem som uppmärksammats. Det fanns stora skillnader i utförandet av de olika yachterna och som följd av mötena ratificerades den första internationella regeln år 1907. År 1912 tilldelades Sverige de olympiska sommarspelen och både Göteborg och Stockholm ville vara värd för seglingsprogrammet. Till slut valdes Stockholm då alla olympiska evenemang skulle ligga i samma omgivning. Staden Nynäshamn valdes som plats för seglingsprogrammet där tävlingarna pågick mellan 19–22 juli. Sverige deltog i segling för första gången 1908 i London och tog då ett silver i 8-metersklassen. Sverige har sedan dess utmärkt sig flera gånger inom OS-segling och tagit totalt 35 medaljer. Med våra 35 medaljer ligger vi på plats åtta på medaljlistan. På plats 1–10 ligger följande länder i stigande ordning: Storbritannien, USA, Norge, Spanien, Frankrike, Danmark, Australien, Sverige, Nya Zeeland och på tionde plats återfinns Nederländerna med 22 medaljer.

OS-klasser

OS-klasserna är för närvarande Finn, 470, 49er, 49erFX, Laser, Laser Radial, Nacra 17 och RS: X. Finn-klassen är en kattriggad jolle i herrarnas klass. Den svenska kanotdesignern Rickard Sarby är den som designat denna typ av jolle. 470 är en tvåmansjolle som har varit med i OS sedan 1976. 49er är en tvåmansjolle med trapets som varit med i OS sedan år 2000. 49erFX lanserades så sent som 2016 och är en tvåmansjolle med en mindre rigg och är en ren damklass. Laser är en snabb enmansjolle och passar både ungdomar och vuxna. Den kan seglas av två personer i lättare vindar utan att det blir platsbrist. För kappsegling är det dock en person som styr båten. Laser har varit OS-klass sedan 1996. Laser Radial är en enmansjolle med ett identiskt skrov som den vanliga Laser. Det som skiljer är att Laser Radial har en kortare undermast vilket betyder att segelytan blir mindre. Nacra 17 är en snabb katamaran som designades 2011. Till OS i Tokyo 2020 har Nacra 17 fått nya foils och designats om till en seglande bärplansbåt. RS: X är en vindsurfingklass som har varit med som OS-klass sedan 2008.