Seglingstermer för nybörjare

Är man novis och aldrig seglat kan det vara svårt att hålla reda på alla seglingstermer som finns. För det är faktiskt inte hur lätt som helst att lära sig att segla. Det sägs att det är på sjön som vän- och äktenskap sätts på prov. Klarar man av en jobbig seglats klarar vän- eller äktenskapet allt. Vill man underlätta för sig innan det är dags att kliva ombord på segelbåten bör man lära sig några segeltermer i alla fall, vilket gör att man står där som ett fån när det hettar till. Seglar man med en veteran kommer det att hagla ord som man inte alls har någon koll på, går det få hjälp med seglartermer för nybörjare här. Om inget annat är det alltid roligt att lära sig något nytt som kan komma till användning den dag som det är dags att segla.

Hjälp på traven

Det tar tag innan man lär sig att segla och kan vara kämpigt i början. När man sedan har seglat ett tag och lärt sig allt som har med segling att göra kan seglatsen bli en härlig och njutbar resa till sjöss. Här kommer ordlistan som kan vara till hjälp:

Akter – Båtens bakdel

Fören – Båten framdel

Styrbord – Är den högra sidan på båten och är grön på sjökorten.

Babord – Är den vänstra sidan av båten och är röd på sjökorten.

Sjökort – Det är en karta på hur farvattnet ser ut och används som ett hjälpmedel för navigation. På kortet hittas det bland annat uppgifter om hur djupt vattnet är, om det finns rev och klippor, hur botten är och liknande.

Fender – Är en cylinderformad skyddskudde som hängs på utsidan av båten för att skydda så att inte skrovet slår emot bryggan/kajen eller andra båtar när segelbåten ska förtöjas.

Dejsa – Innebär att båten glider bakåt med hjälp av vinden.

Focken – Är ett försegel som är mindre som används då och då vid segling.

Gast – Betyder ungefär som gäst men på segelspråk. Det innebär att en person är en av besättningen som är där bara för tillfället, som exempelvis vid en kappsegling.

Gira – Segelbåten ändrar sin kurs

Burka – Ska inte förväxlas med en huvudduk och innebär att med hjälp av kroppsvikten ser till att väga upp segelbåten som kränger till att komma lovart.

Lovart – Är den båtsidan där blåsten blåser ut.

Dyvickan – Är den plugg som sitter i botten på segelbåten och kan dras bort vid behov.

Tågvirke/Tamp – Det är ett samlingsnamn på alla rep och linor som finns på båten.

Dessa var bara några få av de segeltermer som det kan vara bra att ha koll på när det är dags att ge sig ut till havs för att segla.

Ha koll på seglarslangen

Det finns också seglarslang som är ord som vana seglare använder sig av. ”Parkeringsböter” är ett slangord som innebär att båten är långsam. Istället för fender kan en seglar van person säga ”badjävel” eller ”asshole” om seglet eller tamparna har trasslat till sig. Hörs ordet ”granseglet” betyder det att det är dags att plocka fram årorna. Oavsett vilka ord som används på en segelbåt kan det alltid vara bra att ha lite koll innan det är dag att gå ombord för att segla ut på sjön.