Sydney to Hobart Yacht Race

Sydney to Hobart Yacht Race kallas ofta för en av de tuffaste havskappseglingarna i världen. Rutten går mellan Sydney i Australien och Hobart i Tasmanien. Tävlingen äger rum på Boxing Day, med andra ord annandag jul varje år och har gjort så sedan år 1945. Detta är en anledning till att tävlingen uppges vara tuff då den starka strömmen söderut längs Australiens västkust möter kalla och kraftiga sydliga vindar. Detta orsakar häftig sjögång allt som oftast. Tävlingen har haft ett par olycksfall genom åren och det värsta året var 1998 när en storm rasade under tävlingen som i slutänden krävde sex stycken liv. Tävlingen lockar många besökare och är faktiskt den tävling som får mest mediauppmärksamhet av alla världens seglingstävlingar.

Tävlingens historia

I den första tävlingen år 1945 deltog nio båtar och vinnaren blev John Illingworths Rani i sin båt Speers Point. Han vann på en tid som uppmättes till 6 dagar, 14 timmar och 22 minuter. Rekordet för snabbaste tiden idag är 1 dag, 9 timmar och 15 minuter så mycket har hänt sedan dess. Genom åren har ett antal båtar haft stora framgångar i tävlingen. De tre tävlingarna mellan 1946 och 1948 vanns exempelvis av samma båt, Morna. Andra båtar som vunnit tävlingen tre eller fler gånger är Astor som vann åren 1961, 1963 och 1964 och Bumblebee IV som vann år 1979, 1988 och 1990. En båt som haft stor framgång är Wild Oats XI som mellan åren 2005 och 2014 vunnit tävlingen hela åtta gånger. År 2005 slog hon dessutom tidsrekordet. Tävlingen som gick av stapeln år 1998 skulle komma att visa sig bli en tragedi i tävlingens historia. 115 båtar startade och en bit ut på havet möttes de av stormvindar med liknande styrka som i en orkan. Totalt sjönk fem stycken båtar och sex personer dog. Av de 115 båtar som startat tävlingen kom endast 44 stycken i mål. Till följd av detta stramades reglerna åt så att mer erfarenhet krävdes för att få delta. Sedan starten så har australiensiska båtar dominerat tävlingen men även USA, Tyskland, Danmark och Sverige är exempel på länder som vunnit tävlingen. Sverige vann två år i rad, år 2000 och 2001, med båtarna Nicorette II och Assa Abloy.

Tävlingens historia

Mer än bara tävling

Sydney to Hobart Yacht Race är mer än bara just ett yachtrace. I både Sydney och Hobart finns det en tävlingsby för just denna tävling. Här finns det något för alla att göra. I Sydney kommer det finnas DJ och ett dansgolv under kvällen samma dag som tävlingen börjar. Man har även ett event som man kallar för öl- och räkkväll som sponsras av Stella Artois. Det finns även familjeaktiviteter i form av ansiktsmålnings, spel och seglingssimulator bland annat. Sedan finns även ett stort urval av mat- och dryckesalternativ på platsen. I slutdestinationen Hobart finns en liknande tävlingsby med dryck och mat. Här äger även liveuppträdanden rum och det finns ett tåg som tar de som vill härifrån till Taste of Tasmania-festivalen som äger rum i närheten. Man har på ett mycket lyckat sätt gjort Sydney to Hobart Yacht Race till mycket mer än bara en tävling.