Vendée Globe

Vendée Globe är en non-stop seglingstävling som genomförs solo. Det är en extrem jordenruntkappsegling och arrangerades första gången år 1989 och har sedan 1992 hållits vart fjärde år. Att den kallas extrem är för att man inte får någon som helst assistans och får segla non-stop jorden runt helt ensam. Man får ingen fysisk hjälp och inga reservdelar vilket betyder att går något sönder som gör att du inte kan fortsätta tävlingen är du ute. De segelbåtar som används är mellan 50 till 60 fot långa. Runt hälften brukar avbryta tävlingen av diverse anledningar, oftast då något behövts repareras. Vendée Globe anses vara det ultimata testen i oceanracing.

Bakgrund och rutt

Vendée Globe är inte den första tävlingen av denna sort utan redan år 1968 ägde första sådana tävling rum som då hette Golden Globe. Golden Globe var ett engångsevent men för att fira 50-årsjubileum kommer ett Golden Globe att hållas år 2018 med start 1 juli. 20 år efter Golden Globe ville den franska seglaren Philippe Jeantot återskapa tävlingen och tog initiativet till Vendée Globe. Jeantot hade två segrar i BOC-utmaningen som och var ett solorace runt jorden, men med två stopp på vägen. Det som Jeantot nu ville skapa skulle bli helt utan stopp. Jeantot döpte det först till Globe Challenge men tävlingen fick senare namnet Vendée Globe efter just Vendée i Frankrike där tävlingen startar och slutar. I det första tävlingen var det tretton stycken deltagare som startade. Bara sju av dessa kom i mål. Efter starten från orten Les Sables d’Olonne i det franska Vendée seglar man söderut ner förbi Afrikas sydspets och Godahoppsudden för att sedan segla vidare förbi Australiens och Nya Zeelands sydkuster. Efter detta rundas Sydamerikas sydspets och Kap Horn. Sedan gäller det att hålla nordlig riktning för att komma tillbaka till Europa och till mål som är samma plats som startpunkten. Genomsnittstiden för att genomföra denna jorden-runt-tävling är cirka tre månader.

Tävlingarna

År 1992 var det dags för tävlingen igen och den drog till sig mycket uppmärksamhet i media. Fjorton deltagare startade och sju av dessa kom i mål. En av deltagarna, Nigel Burgess, hittades drunknad efter fyra dagar in i tävlingen efter att ha fallit överbord. Fyra år senare, 1996, hölls den tredje tävlingen och blev en dramatisk omgång. Dåligt väder ställde till det och hela tre båtar kapsejsade och deltagarna ombord på dessa fick räddas. Man förlorade även kontakten med kanadensaren Gerry Roufs. Hans kropp har ännu inte hittats och det dröjde hela fem månader innan hans båt hittades utanför den chilenska kusten. Catherine Chabaud blev den första kvinna att fullfölja tävlingen detta år. Till tävlingen år 2000 hade nya säkerhetsregler trätt i kraft för att förhindra fler dödsfall. Av 24 deltagande gick 15 i mål. Tävlingen växte och starten år 2004 sågs av cirka 300 000 människor. 2008 slogs nya tidsrekord och detsamma hände även år 2012. Den senaste tävlingen gick av stapeln år 2016 och vanns av fransmannen Armel Le Cléac’h som gick i mål efter 74 dagar, 3 timmar och 35 minuter vilket blev det nya rekordet. Tiden det har tagit att genomföra loppet har blivit kortare för varje gång. Nästa tävling är planerad till år 2020.