Vilken utrustnings krävs för segling?

Vilken utrustnings krävs för segling?

Vilken utrustnings krävs för segling?

Att segla är en underbar hobby och ger en fantastisk frihetskänsla, men det kräver massor av utrustning. Har man inte den rätta utrustningen kan det helt enkelt vara riktigt farligt. Förutom att man som seglare har full koll på navigation, verktyg, säkerhet när något mot förmodan skulle ske på en seglats, finns det några saker man inte bör glömma bort att ta med sig på båten. Det gäller alltså att försöka vara förutseende till olika sorters scenario, som exempelvis om man går på grund, hamnar i ett oväder eller att segelbåten går sönder. Därför är det viktigt att planera vilken utrustnings som behövs.

Utrustning för segling som ökar säkerheten

Innan det är dags att bege sig ut på de sju haven finns det en del säkerhetsutrustning som behöver införskaffas, speciellt när det gäller segelbåtar. Först och främst gäller det se till att alla som ska med på turen har flytvästar och att det finns livbojar ombord. Tänka på att västarna ska vara typgodkända för bärarens kroppsvikt. Något som också är mycket viktigt är en AIS-sändare, vars uppgift är att uppge båtens position ständigt, vilket gör att övriga båtar som även har AIS-sändare kan se vart sin segelbåt befinner sig ute på havet.

Om en olycka sker och båten tar in vatten är det alltid bra att ha en livflotte, men se till att även ha ett lagningskit om utifall att det går hål på flotten. I övrigt gäller det inte att glömma bort att ha en brandsläckare ombord som klarar av att släcka bränder av olika material. Tillika bör det finnas ett första förandskit och läkemedel som man kan tänkas behöva om seglingen sker över en längre tid. En bra investering är att skaffa en radarreflektor som gör det enklare att segelbåten upptäcks från luften av flygplansradar om man skulle råka hamna i sjönöd och behöver hjälp att komma i land.

Navigationsutrustning till båten

Navigationsutrustning till båten

Navigationsutrustning till båten

Lika viktigt som att det finns flytutrustning på båten är en utrustning som hjälper när man befinner sig ute på havet. Därför är det bra att satsa på ett bra GPS-system, vilket gör att man hela tiden vet sin exakta position, fast det är alltid bra att också ha med sig kompass och sjökort eftersom all elektrisk utrustning kan strula. Många seglare använder sig av en surfplatta eller rent av sin egen mobiltelefon för att navigera, men problemet är att den typ av utrustning är inte vattentät och likaså är ljusstyrkan på displayen alldeles för låg.

För att sammanfatta gäller det således att man som seglare alltid har en backup plan till alla sina planer, eftersom det aldrig går att vara tillräckligt noga med säkerheten ombord på en segelbåt. Att segla är en trevlig hobby eller rättare sagt en livsstil och ger massor av fantastiska upplevelser och framför allt många härliga minnen för resten av sitt liv. Säkerheten har alltså den högsta prioriteten ute på havet. Se därför till att använda det sunda förnuftet, respektera vädret och ha trafikvett. Då har man i alla fall gjort allt för öka säkerheten för sig och sina kära.