Volvo Ocean Race

Denna segeltävling hålls vart tredje år och är en kappsegling runt jorden. Normalt avgår loppet från Europa i september eller oktober för att sedan göra olika etapper, eller delmål som de också kallas. Det brukar oftast se ut så att startpunkt är Storbritannien eller Spanien, sedan är första delmålet Kapstaden i Sydafrika. Man fortsätter sedan till nästa delmål i Mellanöstern, sedan Asien, Australien, Brasilien, USA och sedan är målgången i Europa. Men loppets exakta rutt ändras för varje gång och det är först när dessa delmål är bestämda som deltagarna vet var start och mål är.

Volvo Ocean Race är en mycket krävande tävling och det finns många exempel då båtar tvingats avbryta i förtid. Detta är inte så konstigt när man under de nio månaderna av Volvo Ocean Race 2011 – 2012 seglade över 39 000 nautiska mil (72 000 km) och man gjorde det över världens mest förrädiska hav via Kapstaden, Abu Dhabi, Sanya, Auckland, runt Cape Horn till Itajaí, Miami, Lissabon och Lorient. I den Antarktiska oceanen är väderförhållandena också stundtals grymma där vågor så höga som 45 meter och vindar på 130 km/h kan uppstå.

Historia

Året var 1972 när det engelska företaget Whitbread och British Royal Naval Sailing Association kom överens om att sponsra en regatta jorden runt. Den första tävlingen gick av stapeln året efter, 1973, och hette då Whitbread Round the World Yacht Race. I den första tävlingen deltog 17 yachter som skulle segla 27 500 nautiska mil. Kursen var utformad för att följa rutten som de stora segelfartygen på 1800-talet tog när de transporterade last runt om i världen. I denna första upplaga förlorades tre liv och fem båtar slutförde inte racet som vanns av den mexikanska amatören Ramon Carlin och hans Sayula II. Upplagan 1977–1978 gick bättre och alla båtar tog sig i mål och Auckland blev ett delmål för första gången. Nästa upplaga 1981–1982 bjöd på en bisarr historia då segelbåten Vivanapoli bordades av en kanonbåt 150 sjömil utanför Angola. Då besättningen hade sydafrikanska VISA troddes de vara spioner och arresterades och fördes till Luanda. Där fick de sitta i en vecka innan den italienska ambassadören lyckades få de fria. Besättningen fortsatte tävlingen och kom till delmålet Kapstaden åtta dagar efter alla andra. Volvo sponsrade tävlingen under upplagan år 1997–1998 och Volvo Trophy tilldelades vinnaren. Nästa upplaga gick av stapeln år 2001 och då hade Volvo tagit över som ägare av tävlingen och döpte om den till Volvo Ocean Race.

De senaste tävlingarna

Det finns inga prispengar för vinnarna men när man ser sitt namn etsat i en av silverringarna i Volvo Ocean Race trofén är ett pris som slår allt för de som deltar. Äran är det största och ultimata priset här. Tävlingen som ägde rum 2014–2015 omfattade lite mer än 39 000 nautiska mil och blev den längsta resan i tävlingens historia. Men Volvo Ocean Race 2017–2018 kommer ta lagen 45 000 nautiska mil runt om i världen, över fyra oceaner på sex kontinenter och delmålen kommer vara tolv stycken. Det är med andra ord en mycket lång resa då 45 000 nautiska mil är 8334 mil. Volvo Ocean Race är en av sportens tre store event tillsammans med OS och America’s Cup.